Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Закуска. Ще отпътуваме за Бергама (Пергамон) – един от най-великите градове на Античния свят, познат със своя разкошен Акропол, храма на Атина, Дворците на Елинските царе, олтара на Зевс, Храма на Траян, мраморните храмове на Деметра, огромният античен театър и знаменитата Бергамска библиотека – единствената съперница на Александрийската. Ще продължим към Асклепион – първата болница в човешката история, основана от Асклепий.

Дестинация: Турция | Продължителност: 7 дни/6 нощувки | Транспорт: Автобус | Цена: 540лв

1 ден
Отпътуваме от Стара Загора и Сливен през Одрин, Чанаккале и пристигаме вечерта в Айвалък. Този прелестен малък град се намира в центъра на търговията с маслини и предлага неповторима атмосфера, изтъкана от калдъръмени улички, малки гоcтилници и безкрайни плажове. Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.
2 ден
Закуска. Ще отпътуваме за Бергама (Пергамон) – един от най-великите градове на Античния свят, познат със своя разкошен Акропол, храма на Атина, Дворците на Елинските царе, олтара на Зевс, Храма на Траян, мраморните храмове на Деметра, огромният античен театър и знаменитата Бергамска библиотека – единствената съперница на Александрийската. Ще продължим към Асклепион – първата болница в човешката история, основана от Асклепий. Сред колоните на някогашния импозантен комплекс се е прилагало лечение със змийска отрова, останало и до днес като знак на фармацията. Отпътуваме с ферибот (1ч.30 мин.) за остров Лесбос – третият по големина гръцки остров, дом и вдъхновение на поети (Сафо-7 в. пр.н.е.- 6 век пр.н.е.), певци и художници. Островът е наричан от турците „Градината на империята” заради 12 000 000 маслинови дръвчета, засадени тук. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.
3 ден
Закуска. Ще разгледаме столицата на остров Лесбос – Митилини. Ще посетим Византийската крепост на Юстиниян, Катедралата Св. Атанасий. Ще продължим към богато украсената катедрала Св. Терапон /построена в стил постбарок/, статуята на свободата, старогръцкия амфитеатър Архайо театро /единственият запазен паметник от древен Митилини/. Свободно време за обяд. Ще продължим към Плумари – архитектурата на града е удивителна със своите огромни, разноцветни къщи, малки зехтинови фабрики и тесни улички, кацнали живописно върху огромна канара. Жителите на града се гордеят със световно известното си узо „Плумари” и музея "Барбаянис", където можем да наблюдаваме процеса на производство на анасоновата напитка. Свободно време за разходка и пазаруване. Връщане в хотела. Нощувка.
4 ден
Закуска. Ще се отправим към селището Мантамадос и манастира Таксиархис, носещи името на светеца - покровител на острова. В манастира можете да се докоснете до барелефната икона на Таксиархис, единствената направена от глина и кръв на 17 монаси, които са срещнали смъртта си от мечовете на пирати. И тъй като никой не трябва да си тръгне от острова преди да е разгледал град Митимна /Моливнос/, ще спрем, за да разгледаме генуезкия замък, намиращ се сред колоритни къщи обвити с бръшлян и увенчани с червени покриви. Продължаваме към рибарското селце Петра, където ще изпитаме насладата от местните кулинарни изкушения, предлагани в крайбрежни таверни, окъпани в безбрежието на морската шир. Връщане в хотела. Нощувка.
5 ден
Закуска. По желание екскурзия до Сигри. Там е най-необичайната и поразяваща окото забележителност – „каменната гора”, която е своеобразен ботанически Помпей. Това природно чудо е резултат от изригването на вулкан милиони години назад, когато островът е бил покрит с гъсти тропически гори. Сега този вкаменен пейзаж привлича любопитството ни, тъй като рядко по света може да се види подобна гледка.
6 ден
Закуска. Отпътуваме за Троя. Ще разгледаме митичния град. На хълма Хисарлък са разположени руините на “Деветте троянски града”. От развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото - място възпято от Омир. Тук гърци, троянци и тракийци са се сблъскали в една митична война – Троянската. Настаняване в хотел 3* в Чанаккале /на 30 км от Троя /. Ще имаме вазможност да се разходим привечер из града, който е административен център на Чанакалейската провинция. Той охранява най-издаденото място на пролива Дарданелите. В миналото този пролив е бил арена за многобройни борби. Нощувка.


7 ден
Закуска. Отпътуваме за Едирне или както ние българите сме свикнали да го наричаме – Одрин, който е втората столица на османците след Бурса и преди Истанбул. Градът е като ключ на военния път, идващ от Дунав през източните проходи на Хемус или Стара планина към Босфора. Ще разгледаме забележителностите на града: Джамията Селимие, моста над трите реки – Арда, Тунджа и Марица и колоритния покрит базар Бадестен. Отпътуваме за България. Пристигане в Стара Загора и Сливен вечерта.Пакетна цена е на турист в двойна стая и включва :

 • транспорт с лицензиран автобус 3 *
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4* в Айвалък
 • 4 нощувки със закуски на о-в Лесбос в хотел 3* - разположен на най- красивия плаж в Лесбос - залива Ватера
 • 1 нощувка със закуска в Чанаккале хотел 3*
 • фериботни такси и билети за Дарданелите
 • фериботни такси и билети Айвалък – о-в Лесбос
 • местен екскурзовод с превод на български език
 • медицинска застраховка
 • водач от фирмата-организатор

Пакетната цена не включва :

 • входната такса за Троя – около 10 евро
 • входната такса за Пергамон, Асклепиона и Червената Базилика – 18 евро
 • екскурзия до Сигри каменната гора - 12 евро – при минимум 15 туристи

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 35
СРОК ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ при недостигнат минимален брой туристи: 15 дни преди датата на отпътуване.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит – 30% от пакетната цена; доплащане – 15 дни преди датата на отпътуване.
Необходими документи:Валиден международен паспорт. За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители плюс задграничен паспорт.

„ДОРИС“ ООД има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.42 от Закона за туризма, с полица № 08017L50001 от 03.11.2008 г. от Застрахователна компания „УНИКА“